Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380
Rendőrkézen a megnyúzott macska állatkínzói – Tapmancs
Tapmancs

Rendőrkézen a megnyúzott macska állatkínzói

A rendőrség vasárnap délelőtt elfogta a nemrég történt állatkínzás elkövetőit. Az esettől az elmúlt napokban rendkívül hangos volt az internet, különösen az állatokkal, állatvédelemmel foglalkozó oldalak körül.

Nagyon sokat gondolkodtunk, hogy miként írjunk a történtekről.

Sajnos könnyű lenne napról-napra a megkínzott, felelőtlenül tartott állatokról beszámolnunk, és ezzel sok megosztást, kommentet generálnunk az oldalunkon. Sajnos, mert napi szinten olvassuk a borzalmasabbnál borzalmasabb történeteket, miközben érdekesebb és vidámabb hírek után kutatunk.

Az óbudai eset mégis annyira sokkoló volt, annyira megrázott minket (is), hogy nem tudtuk, miként írhatnánk róla.

Az eset viszont amennyire borzalmas, annyira fontos is, mert reméljük, hogy precedens-értékű lesz és az elkövetők rács mögött landolnak.

Mucika egy óbudai házban lakott, ahol néha kiengedték a belső udvarba. Valószínűleg itt kapták el. A védtelen állatot különös kegyetlenséggel bántalmazták, bőrének egy részét eltávolították, térdizületébe belevágtak. Az elsődleges vizsgálatok azonnal kizárták a baleset lehetőségét, egyértelműen megállapították, hogy idegenkezűség okozta a macska sérüléseit.

Az Állatmentő sereg kitartó és tiszteletre méltó munkájának köszönhetően Mucika megkapta a szükséges kezeléseket, és azonnal megindult az információk gyűjtése a tettes kiléte kapcsán, a gyors eredmények érdekében nyomravezetői díjat is felajánlottak. A cica nagyon bátor volt, küzdött az életéért, de sajnos a kezelése ellenére sem sikerült megmenteni. Gazdája a hírekből értesült róla, hogy eltűnt macskája már sosem fog mellette dorombolni.

Mucika a kezelése után / Állatmentő Sereg

A rendőrség ma délelőtt fogta el az elkövetőket, a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható a 38 éves V. András semjéni, és a 24 éves V. Zsolt mezőzombori lakosok.

Péntek este csörgött a telefonunk egy szombati találkozó kérésével kapcsolatosan. A találkozóról felvételt készítettü…

Posted by Állatmentő Sereg on 6. august 2017

Ezek történtek eddig.

Mi pedig ültünk otthon a macskáinkkal, és arról beszélgettünk, hogy bele sem merünk gondolni, mit éreznénk, mit gondolnánk, mit tennénk, ha ezek az események velünk, a mi kedvenceinkkel történtek volna.

Pontosan ezért értjük meg azokat, akik olyat írnak, hogy hasonlóképpen büntetnék az elkövetőket, mint amit ők maguk is tettek. Mi viszont bízunk benne, hogy erre nem lesz szükség, mert ezek az emberek sokáig börtönben lesznek.

Idézünk a Büntető Törvénykönyvből:

244. §

(1) Aki

  • a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
  • b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás

  • a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
  • b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Az érvényben lévő törvények alapján ez a két elkövető 3 év börtönbüntetéssel sújtható. Egy hónapja számoltunk be róla mi is, hogy fél év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy pécsi állatkínzót, aki kutyái gondozását hanyagolta el, illetve több hasonló példa is volt az utóbbi időben. Erre azonban nem lehet magyarázat, nem lehet kifogás, nem lehet értelmes indok. Aki bármilyen állattal ilyet tesz, az alkalmatlan arra, hogy a társadalmunk része legyen, és közöttünk sétáljon.

Mi a garancia, hogy aki ezt megteszi egy állattal, nem teszi meg egy emberrel is?

Az erőszakot nem lehet erőszakkal megszüntetni: bízunk benne, hogy az ügyben eljárók tisztában vannak vele, mennyire fontos eset ez, és a kiróható legszigorúbb büntetéssel reagálnak.

Nem a bosszúvágy vezérli az állatvédőket, hanem az a gondolat, hogy egy ilyen büntetés a jövőben talán elrettenti azt, aki ilyet tenne.

Mi éppen ezért csak azt kérjük tőletek is: ne azt soroljátok, mit tennétek az elkövetőkkel, ha találkoznátok velük. Higgyétek el, mi is tudjuk, mi is ezt érezzük. Mondjátok inkább mindenhol, hangosan, hogy börtönbe velük. Ha az interneten írtok róla, használjátok a #letöltendőbörtönbüntetést hashtaget. A törvény adott, a feltételezett elkövetők megvannak. Legyen cselekedtük elrettentő példa a többi állatkínzóknak. Senki ne tehessen ilyet úgy, hogy nem érzi tettei felelősségének súlyát.

Legyen elég.

Borítókép: Randi Deuro / Flickr

Szólj hozzá!