Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380
Egy ritka vendég, pelikán költözött a Hortobágyra – Tapmancs
Tapmancs

Egy ritka vendég, pelikán költözött a Hortobágyra

Nem mindennapi látványban lehet része annak, aki madárlesre indul a Hortobágy-Halastóra, egy rózsás gödény nyaral a környéken tavasz óta.

A Hortobágy-Halastó északi, legnagyobb tóegységén, a Kondáson és a közeli V. tavon tűnt fel először egy rózsás gödény, más néven Pelikán. Március végén látták először, ami nagy szó, ugyanis Magyarországon az 1870-es években kipusztult, legközelebb Romániában, a Duna-deltában él egy költőállomány – írja honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park.

Fotó: Koczka András / Hortobágyi Nemzeti Park
Fotó: Koczka András / Hortobágyi Nemzeti Park

A hatalmas termetű madarak szárnyfesztávolsága elérheti a 330-350 cm-t, míg testtömege meghaladhatja a 10 kg-ot is.

A jellegzetes külsejű pelikánok legfőbb tápláléka a hal, Európa nagy folyóinak torkolatvidékén rózsás gödénnyel és borzas gödénnyel is találkozhatunk. A folyók szabályozása és a mocsarak lecsapolása jelentősen csökkentette az állományt, így egész Európában veszélyeztetettnek számítanak.

Fotó: Koczka András / Hortobágyi Nemzeti Park

Gyakran előfordul, hogy a csapatokból kiválik egy-egy példány és kalandozni kezd, a Magyarországon vendégeskedő pelikán is közéjük tartozik. Öt év alatt három alkalommal volt bizonyított előfordulása hazánkban, ő a negyedik madár, aki meglátogatta a Hortobágyot.

A rózsás gödény fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Borítókép: Pixabay / Stevebidmead, Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Szólj hozzá!