Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380

Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380
Mit ehet a macska? És mit nem? Tanácsok szakértőktől - Tapmancs
Tapmancs
Macskaeledel

Mit ehet a macskám? És mit nem?

Ihatnak tejet? Ehetnek-e vajat? Bajuk lesz a nyers hústól? És mi a helyzet a sertéshússal? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat macskaetetés témában.

Macskáink étrendjének összeállítása bár egyszerű feladatnak tűnhet, ha jól szeretnénk csinálni, érdemes figyelni néhány dologra. Ahogyan mi emberek is igyekszünk nem össze-vissza enni, úgy kedvenc cicánk gyomrára is oda kell figyelni, mert a nem megfelelő étkezés sok problémát, betegségeket okozhat.

Mit nem ehet a macska?

Jó ökölszabály macskák és úgy általában állatok etetésénél, hogy érdemes erre úgy gondolni, mint amikor kisgyerekünknek adunk enni: nem tudják, mi a jó nekik. Ha egy hétéves kisfiú szabná meg a diétáját, abban valószínűleg sok cukor és édesség szerepelne. A macskák is hasonlóak: sokszor esznek meg olyan dolgokat, amelyeket amúgy nem szabadna fogyasztaniuk, ez gyakran megnehezíti a döntést.

A tiltólistán csak néhány összetevő szerepel, érdemes ezeket figyelembe venni macskaetetés előtt!

Tej és tejtermékek

Sokan adnak cicájuknak tejet, túrót, sajtot és különböző tejtermékeket, pedig a macskák alapvetően nem tudják megemészteni a tejet. Legtöbbjük úgy működik, mint laktózérzékeny ismerőseink: a tejtermékek hasfájást, hasmenést nem ritkán hányást is okozhatnakm ezek a tünetek pedig könnyen kiszáradáshoz vezethetnek.

Sok gazdit azonban nehéz meggyőzni, mert a macskák többsége jóízűen fogyasztja a tiltott gyümölcsöket, és sok házimacska szervezete a gyakori tejfogyasztás miatt már alkalmazkodott a körülményekhez. Lehet azonban kapni különböző macskáknak gyártott tejkészítményeket, amelyek a nekik szükséges anyagokat tartalmazzák. Kölyökmacskák etetésekor kifejezetten érdemes valamelyik márkából beszerezni egy adagot, a legtöbb állatkereskedésben kaphatók.

Nyers sertéshús

A nyers sertéshús és bármilyen abból készült étel szerepel a pirosbetűs tiltólista legelején. A sertéshúsban (és ugyanígy bármilyen vadhúsban, vagy szabadon tartott, de sertéssel érintkező állat húsában) megtalálható az Aujeszky-betegséget okozó vírus, továbbá könnyedén okoz férgességet is. Az álveszettségnek is ismert kórt dr. Aujeszky Aladár, magyar kutató azonosította 1902-ben. Emberre nem veszélyes, a legtöbb állatra azonban igen, a betegségtől szenvedő állatok a veszettség tüneteit produkálják, amelynek kimenetele minden esetben halálos.

Nyers sertéshúst vagy azt tartalmazó ételeket ennélfogva soha ne adjunk cicánknak.

Főzés, sütés vagy bármilyen hőkezelés útján azonban a legtöbb nyers húsban található vírus elpusztul, érdemes azonban a sertést ettől függetlenül is kihagyni a menüből.

Nyers tojás

Sok helyen kapnak a cicák nyers tojást, egészben, csak a sárgáját, csak a fehérjét, kikeverve stb. A nyers tojás alkalmanként nem okoz problémát a macskáknak, rendszeres fogyasztása esetén azonban különböző bőr- és látásproblémák jelentkezhetnek. A nyers tojás tovább a szalmonella-fertőzés veszélye miatt sem javasolt.

Fotó: Pixabay / xxoktayxx

Kakaó, csoki, tejcsoki, étcsoki és csokoládékészítmények

Habár ez talán annyira nem gyakori, a kutyákhoz hasonlóan a macskák sem ehetnek csokit: egészen konkrétan kakaót, ami akár rohamokhoz, szívleálláshoz is vezethet. Az étcsoki ennélfogva kifejezetten veszélyes, a tejcsoki már csak a tejtartalma miatt sem ajánlott, de a fehércsoki sem kivétel: az ebben lévő kakaóvaj ugyanúgy tartalmazza a cicákra veszélyes teobromin nevű anyagot.

Hagymafélék, újhagyma, fokhagyma stb.

Ezzel nem szokott probléma lenni, mert már a hámozás közben a legtöbb macsek messzire menekül, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a hagymában lévő anyagok vérszegénységet okozhatnak macskánknak. Ez vonatkozik az olyan ételekre is, amelyek bármilyen formában (például párolva, szárítva stb.) hagymát tartalmaznak. Alkalomadtán, kis mennyiségben nem lesz bajuk, de gyakran és folyamatosan semmiképpen ne adjunk hagyma-tartalmú ételeket kedvencünknek.

Felvágott, párizsi, sonka, kolbász stb.

Az emberi fogyasztásra gyártott húskészítmények határterületnek számítanak: ha néha a vacsora készítése közben lepottyan egy-egy falat, abból nem lehet baj, de érdemes nem gyakran, folyamatosan pedig semmiképpen. A nekünk készített ételekben jellemzően sokkal több fűszer és olyan adalékanyagok találhatóak, amelyeket a macskák gyomra nehezen emészt meg.
Alkohol

Talán kevesen szeretnék leitatni cicájukat, az asztalon jégkockákkal úszó ír krémlikőrbe vagy egy ír tejeskávéba nyalakodás viszont vonzó lehet doromboló kedvencünknek. Az alkohol azonban nagyon veszélyes hatással van a macskákra: már kis mennyiségben is kómát okozhat. Hagyjuk meg inkább a finom italokat magunknak!

 

Na de ha ennyi mindent nem, akkor mit ehet a macska?

A legegyszerűbb válasz: macskaeledelt

A legpraktikusabb választás a kifejezetten az ő igényeikre készített cicatáp. Itt is, mintha magunknak vennénk ételt, érdemes szem előtt tartani, hogy a legolcsóbb eledelek valószínűleg nem véletlenül olcsók, ezek fogyasztása hosszú távon nem feltétel tesz jót cicáinknak. A macskaeledelek árfekvése nagyon széles, az egészen olcsóktól a rendkívül drága, már-már aranyáron mért tápokig terjed. A nagyobb, ismertebb márkák többségével nem lehet baj, de a fajtamacskák sokszor érzékenyebbek, ezért előfordulhat, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Érdemes továbbá szem előtt tartani, hogy az igazán jó minőségű, tényleg a macskák igényeire, állatorvosok által kifejlesztett tápokat jellemzően nem televíziós reklámokból és a népszerű nagy áruházak polcairól, hanem erre szakosodott áruházakból vagy webshopokból ismerhetjük. A gyanúsan olcsó tápokkal azért is érdemes vigyázni, mert sokszor rendkívül alacsony a macskák számára ténylegesen hasznosítható tápanyagtartalmuk, és ezek hosszú távon ugyanúgy betegségekhez vezethetnek.

Víz

Habár ritkábban látjuk cicáinkat inni, a víz nekik is létszükségletük. Cseréljük naponta legalább kétszer a vizüket, ha van lehetőségünk, akár három-négy alkalommal is. Sok cica nem szereti a csapvizet (jellemzően a benne található vegyszerek szaga miatt). Nekik a nagyobb állatkereskedésekben vásárolhatunk kifejezetten macskáknak készített vizet.

Száraz vagy nedvestáp? Alutasakos? Aszpikos? Melyik a legjobb?

Általános tévhit, hogy csak száraztápból álló menü hosszútávon károsan hat macskánk egészségére. A száraztápok kiválasztásánál érdemes figyelni az összetevőkre és a nedvességtartalomra. A tápok mindig az elsőként felsorolt összetevőket tartalmazzák legnagyobb részben.

Ha macskánk éppen száraztápot kapott enni, mindig figyeljünk rá, hogy legyen friss víz a tálkájában.

A kulcsszó ebben a témában a változatosság: ha a cicánk egyaránt fogyasztja a nedves- és a száraztápot is, érdemes ezeket felváltva adni neki. Legyen szó tálcás, konzerv vagy alutasakos eledelről, ameddig jóízűen fogyasztja és jó minőségű tápot választottunk, nem lehet baj.

Fotó: Pixabay / 1238720

Baromfihús: csirke, pulyka stb.

A legtöbb macska kifejezetten szereti a baromfihúst, ezt gyakran nyersen is jóízűen elfogyasztják. A nyers baromfihústól általában nem szokott problémájuk lenni, de érdemes meleg vízzel lemosni, így csökkentve a bakteriális fertőzések esélyét. Itt is érvényes azonban az általános tapasztalat: a húst jobb hőkezelve adni kedvencünknek. A főtt, pirított vagy sült hústól biztosan nem lesz bajuk, és semmivel sem rosszabb a hatása, mint nyersen. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a májat, zúzát, szívet stb. nem javasolt gyakran és nyersen tálalni, a szárny, a mell, a nyak és a comb megfelelőbb a macskák számára.

Csont

Ha a macsek szívesen fogyasztja, alkalomadtán kaphat csontot. Mindig figyeljünk azonban, hogy olyan csontokat, vagy olyan csontos húsokat adjunk kedvencünknek, ami nem okozhat fulladást. Főként a nagyon vékony, könnyen lenyelhető csontdaraboktól kell óvakodni. A csontfogyasztás jó hatással van a macskákra: erősíti az izmait, serkenti a nyáltermelését és rengeteg ásványianyagot tud hasznosítani az elfogyasztott darabokból; vigyázzunk azonban, hogy ne adjunk túl sokat vagy túl gyakran, mert a csont könnyedén székrekedést okozhat.

Hal

Szintén csak óvatosan, szigorúan nem kizárólagos diétaként, de a cicák többsége jóízűen fogyasztja a halakat. A nyers hal (ha gondoskodtunk a veszélyes szálkákról) nem okozhat problémát, a konzerv-készítményeket, így a tonhalat és társait azonban válasszuk ritkábban, ezek ugyanis nincsenek annyira jó hatással kedvencünkre.

További tévhitek

Befejezésként néhány tévhit, amelyet szeretnénk eloszlatlni a macskaetetés kapcsán.

Vadásszon csak, nem kell neki eledelt venni!

A vidéken, kertben tartott macskák tényleg levadásszák a táplálékként szolgáló madarakat, egereket, azonban a lakásban tartott macskák többségének az anyja nem tanította meg kiskorában a vadászatot, így ha van is sikerélménye egy-két hazahozott kisállattal, nem feltétlen tudja magát ellátni. Különösen igaz ez a lakásból kertbe költöző macskákra.

A házikoszt a legjobb választás

A magunknak készített ételek jellemzően sok fűszert, cukrot és egyéb olyan anyagokat tartalmaznak, amikre a macskáknak nincsen szükségük és nem is igazán szívleli a szervezetük. Ha a maradékból csurran-cseppen néha pár falat, abból nem lehet baj, de nem szabad a macskát csak házikoszton tartani. (Kivételt képeznek ez alól az általunk, házilag, kifejezetten macskánknak készített eledelek.)

Válogatós? Majd ha megéhezik, megszokja!

Sajnos ami igaz a falánk kutyáknál, egyáltalán nem állja meg a helyét a macskák esetében. A válogatósabb cicák inkább üvöltöznek és nem esznek napokig, ha a felkínált étek nem megfelelő számukra. Emiatt érdemes figyelnünk, akár mi készítjük, akár valamilyen tápot vásárlunk számára. Ha nem fogyasztja, érdemes másik márkát, másik ízesítést, másik alapanyagot választani. A macskák többségének ugyanúgy megvan a maga ízlésvilága, de ezeket könnyedén kitapasztalhatjuk.

Fotó: Pixabay / BubbleJuice

Kérdésed maradt?

Ha bármit kihagytunk, vagy észrevételed van, keress minket bátran itt hozzászólásban vagy népszerű közösségi csatornáink valamelyikén! Állatorvosokból álló szakértőink szívesen válaszolnak minden felmerülő kérdésedre.

Fotó: Pixabay / Crepessuzette

2 hozzászólás

 • Köszönöm a tájékoztatást.
  Sajnos a cilókánkat elkényeztettük, nagyon válogat.
  Imádja a csirke májat, szivet és a csirke nyakát.
  A cs.nyakat lefagyasztom klopfolóval a csontot összetöröm, majd apró darabokra vágom. Kérdésem, naponta adhatok egy keveset neki?
  Májat általában egy héten egyszer – kétszer kap, azt is csak nyersen eszi meg.
  Száraz táp mindig van előtte, a konzerveket nem igazán kedveli.
  Remélem jól etetjük a cilónkat.
  Üdvözlettel: Bátorné