Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380

Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380
Mi a teendő kutya melegben? Így óvd meg kedvenced a hőségtől! – Tapmancs
Tapmancs

Mi a teendő kutya melegben? Így óvd meg kedvenced a hőségtől!

Még javában tombol a nyár, a hőség pedig nemcsak a mi, hanem kedvenceink szervezetét is megviseli. Nekünk, gazdiknak a felelősségünk, hogy a lehető legmegfelelőbb körülményeket biztosítsuk bundás barátainknak a legnagyobb kánikula idején is.

A nyári hónapokban minden kutyatulajdonosnak oda kell figyelnie néhány dologra annak érdekében, hogy kedvence a lehető legkönnyebben vészelje át a legforróbb napokat. Segítünk néhány tippel!

Várakozás az utóban?

Soha, semmilyen körülmények között ne hagyd a kutyádat az autóban. A legforróbb nyári napokon tíz perc is elég hozzá, hogy a zárt járműben akár 15 fokkal felmelegedjen a hőmérséklet, ami négylábú kedvenceink számára halálos kimenetelű is lehet.

Nem véletlen, hogy rengeteg helyen bűncselekménynek számít, ha az állatot extrém melegben a kocsiban hagyják.

A lehúzott ablak nem jelent megoldást, ezért ha máshová nem tudod tenni a kutyusodat, inkább hagyd otthon, ahol nem érheti ilyen baleset.

Friss víz

Otthon, séta közben, utazáskor: bárhová is mész a kutyáddal, mindig legyen nálad friss víz, mert az ebek is hamar kitikkadnak ebben az időjárásban és rendszeres folyadékpótlásra van szükségük, pár óra leforgása alatt kiszáradhatnak ilyen időben. Indulás előtt csomagold el kedvenc tálkáját és egy üveg vizet, így bármikor ihat pár kortyot, ha megszomjazna. Ha a kutyusod napközben egyedül van otthon, gondoskodj róla, hogy elég vize legyen, míg haza nem érsz.

Fotó: Pixabay / skeeze

Árnyék

Minden esetben törekedj arra, hugy az eb ne a tűző napon legyen! A kutyák is könnyedén kaphatnak hőgutát, ha nincs lehetőségük árnyékba húzódni. A nap káros sugarai rájuk is veszélyt jelentenek, akár csak az emberekre, érzékeny bőrüket még a testüket fedő szőrzet sem tudja minden esetben megvédeni.

Biztonságos séta

A sétákat, parkban történő nagy hancúrozásokat lehetőség szerint időzítsd azokra az órákra, mikor a nap nem tűz teljes erőből. Kora reggel, vagy naplemente után a legalkalmasabb az idő egy kis mozgásra. Ha kénytelen vagy a forróságban útnak indulni, ügyelj rá, hogy ne a felmelegedett betonon közlekedjetek, hiszen a járda is percek alatt felforrósodik, kedvenc négylábúd mancsa pedig könnyen megsérülhet. Minket ugyan megvéd a cipőnk, de az ebek érzékeny tappancsai ki vannak szolgáltatva a meleg okozta mellékhatásoknak.

Extra hűsítő tippek

Van még pár ötlet a tarsolyunkban, amivel lehűthetjük kutyusainkat. Az első a gyerekmedence, amit ők is éppen olyan nagy örömmel használnak majd, mint akiknek valójában tervezték. Lehetőleg egy fa hűs árnyékába helyezd el a pancsolót, ami inkább készüljön erős műanyagból, mint felfújható gumiból, utóbbi ugyanis nem arra lett kitalálva, hogy a kutya karmaival érintkezzen. Készíts hűsítő finomságokat kedvencednek kutyabarát alapanyagokból, amiket élvezettel fog elnyalogatni a kutya melegben, valamint ne felejtsd el, hogy az eb bundája ilyenkor is igényli az extra ápolást. Ahhoz, hogy a szőrtakaró jól szellőzzön, rendszeres fésülésre van szüksége!

Mindezek mellett fontos, hogy folyamatosan figyeljünk a kutya viselkedésére, és ha bármi szokatlant vagy furcsát tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy a lehető leghamarabb orvosoljuk a bajt!

Borítókép: Pixabay / Pexels

Szólj hozzá!