Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380

Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380
Melyek azok a növények, amiket be se vigyünk a lakásba, ha macskánk van? – Tapmancs
Tapmancs

Melyek azok a növények, amiket be se vigyünk a lakásba, ha macskánk van?

Minden gazdi jól tudja, hogy ha növényekkel pakolja teli a lakást, akkor kedvence előbb vagy utóbb megcsócsálja azokat. Sok szobanövény és virág ártalmas, egyenesen mérgező hatással lehet a cicánkra, ezért jól meg kell gondolnunk, mit választunk.

Egy szép szobanövény vagy egy pompás csokor otthonunk legszebb dísze lehet, azonban ha macskát tartunk, alaposan fel kell készülnünk rá, hogy kedvencünk ismerkedni fog a kaspóba ültetett, vázába helyezett növényekkel. Felfedező természetükből adódóan imádnak a lakás legmagasabb pontjaira is felmászni, így nehéz biztonságba helyezni a növényeket. Kíváncsiságuk határtalan, ezért gyakran meg is kóstolják azokat, ha pedig számukra mérgező növény kerül a szervezetükbe, abból komoly gond adódhat.

A következő növények és virágok rendkívül ártalmasak bársonytalpú cicáink egészségére nézve:

  • A liliom és a hortenzia tiltólistás, ez a két növény ugyanis súlyosan mérgező.
  • A hagymás virágok, mint például a nárcisz, a tulipán, a jácint, az amarillisz vagy a krókusz is ártalmas lehet.
  • A krizantém gyönyörű, de nem macskabarát, cserepes virágok közül a ciklámen és a korallvirág is veszélyes.
  • Szobanövényeket tekintve a sárkányfát, a mikulásvirágot, a borostyánt, a vitorlavirágot, valamint a futókát érdemes távol tartani a cicáktól.

Ha macskabiztos növényekkel népesítenénk be a lakást, válasszunk szobapáfrányt, karácsonyi kaktuszt vagy broméliát, virágok közül az afrikai ibolya, a lepkeorchidea és a rózsa lesz a nyerő, de az aranypálma és a kukoricalevél is jó döntés lehet.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ha rajtakaptuk a macskát, hogy valamelyik növényt csócsálja, ne essünk pánikba. Az első és legfontosabb, hogy amennyiben fennáll a mérgezés gyanúja, minden esetben forduljunk állatorvoshoz, hogy megelőzhessük a nagyobb bajt. Még mielőtt hordozóba tennénk macskánkat és a rendelő felé vennénk az irányt, győződjünk meg róla, hogy az állat szőrén, szájpadlásán nem maradt növénymaradék, amely további reakciót indikálhat. A növények különböző részei más és más hatással lehetnek kedvencünkre. Vannak, melyek irritációt okoznak, ami a bőrt, a szájat és a gyomrot is érintheti, súlyos esetben pedig közvetlenül a szervekre vannak hatással, többek közt a veséket és a szívet veszélyeztetik.

Fotó: Pixabay / gana7070

Hogyan ismerjük fel a mérgezés tüneteit?

Irritáció esetében a bőr pirossága és viszketése, a száj érzékenysége, duzzadása lehet intő jel, ugyanakkor a mérgezést okozó növények hatása legfőképpen a gyomor-bél traktusban, azaz az emésztőrendszerben figyelhető meg. A szerveket támadó anyagok a légcső, a gyomor, a vastagbél, a vesék vagy a szív működését befolyásolhatják. Tünetek közül légzési nehézségek, hányás, hasmenés, túlzott ivás és vizeletürítés, valamint lelassult, felgyorsult, esetenként szabálytalan szívverés figyelmeztethet minket arra, hogy a macskánk egészsége veszélyben van.

Mi történik az állatorvosnál?

A mérgezést vagy irritációt okozó anyag felismerése nagyon fontos a pontos diagnózis felállításában. Mondjuk meg a macska által elfogyasztott növény pontos nevét, hogy a kezelés a lehető leggyorsabban megkezdődhessen. A vizsgálat az állat fizikai állapotának felmérésével fog kezdődni. Készüljünk arra is, hogy eközben a lehető legpontosabb válaszokat adjuk kedvencünk jelenleg is fennálló vagy korábbi betegségeiről, érzékenységeiről. Néhány teszt elvégzésére is szükség lesz, ha az elfogyasztott növényről tudott, hogy melyik szerv működését befolyásolhatja.

Mit tehetünk a cicánkért?

Az egyes növények által okozott mérgezés halálos végkimenetelű is lehet, függetlenül a gyors és kiváló orvosi ellátástól. Ez általában a liliomfélékre igaz, más növények többnyire olyan károkat okoznak, melyek odaadó utógondozással, gyógyszeres kezeléssel és speciális étrenddel visszafordíthatók. Minden esetben kövessük az állatorvos utasításait és tegyünk róla, hogy kis kedvencünk legközelebb még véletlenül se csemegézzen a veszélyt jelentő növényekből.

Fotó: Pixabay / Javiermirapeidro

Szólj hozzá!