Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380

Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380
3 fontos intézkedés, amivel megelőzheted, hogy a kutyád meglógjon – Tapmancs
Tapmancs

3 fontos intézkedés, amivel megelőzheted, hogy a kutyád meglógjon

Nem sok traumatikusabb élmény van annál, mint ha megszökik, elkóborol, eltűnik az ember legjobb barátja. Sok mindent tehetünk, hogy ez ne történhessen meg!

Balesetek és véletlenek mindig történnek, de legtöbbször bizony a gazdin múlik, hogy kedvence talál-e lehetőséget arra, hogy meglépjen otthonról. A legtöbb elszabadult állat a környezetéből kiszakadva gyakran megsérül, elég a Facebookot végigpörgetnünk, naponta bukkannak fel az elveszett állatokat kereső hirdetések és megosztások.

Több oka is lehet annak, hogy az eb úgy dönt, hogy angolosan távozik, de nem szabad Lassie történetére alapoznunk, hiszen komoly baj is származhat abból, ha kedvencünk felügyelet nélkül csatangol.

Még a legodaadóbb gazdival is előfordul, hogy kutyája a világot választja, aminek az az eredendő kiváncsiság az oka, amely ellen verbálisan nem igen lehet küzdeni.

 

1.

Elég indok a szökésre a párzási ösztön, ugyanis amint egy eb megérzi a tüzelő szuka szagát, már indul is hogy felkeresse, ilyenkor pedig nem ismer akadályt, a legszűkebb réseken is képes átpréselni magát a cél elérése érdekében. Kikötni, vagy bezárni egy szűk helyre egyáltalán nem humánus megoldás, az ivartalanítás azonban megoldhatja a problémát. Nemcsak a nemkívánt szaporulatot előzhetjük meg vele, de a kutyánk biztonságát is megerősíthetjük ezzel a lépéssel, hiszen azt sosem tudhatjuk biztosra, hogy őrízetlenül hagyott kedvencünk vajon ma is épségben hazatér-e.

2.

Ha már régóta fennáll a probléma és a kutya gyakorlatilag ki-be járkál, mindenképpen a kiváltó ok megszüntetésére kell koncentrálnunk. Egy kutya azért indul világgá, mert a kerítés mögötti élet sokkal izgalmasabb, ezen úgy tudunk változtatni, ha gyakrabban visszük sétálni és sokat játszunk vele, hogy lefáradjon, és ne legyen kedve nyakába venni a külvilágot. Hiába él a kertben, attól még szüksége van a kinti környezetre, ám a legegyszerűbb megoldás a szökés megakadályozására az, ha megerősítjük a kerítést, hogy a kutya egyáltalán ne tudjon meglógni. Sok eb éppen azért húzza fel a nyúlcipőt napi rendszerességgel, mert szociális életet akar élni: a szomszéd kutyákkal, a környéken kóborló macskákkal, a fákon szökdécselő mókusokkal, vagy éppenséggel a kedves nénivel egy utcával lejjebb, aki még a finom falatokat sem sajnálja a vendégtől.

 

3.

Nagyon gyakori, hogy a kutya költözésnél próbál meg elfutni, ugyanis nem ismerős számára az új hely, ezért ösztönösen próbálja megkeresni az otthont, amit már megszokott. Sokat segíthetünk, ha még költözés előtt meglátogatjuk az új házat az ebbel, hagyjuk, hadd ismerkedjen az új hellyel, időt kell adnunk neki, hogy megtanulja, mostantól ez a ház jelenti a biztonságos otthont. Ez az egyszerű folyamat megelőzheti a problémákat, sőt, a beilleszkedésben is segíthet, hiszen egy állatnak is nagy változás, ha költözködnie kell.

Összefoglalva tehát, rajtunk is múlik, hogy a kedvencünk talál-e lehetőséget arra, hogy meglógjon otthonról.

Az ivartalanítás az egyik leghasznosabb ennek megelőzésére, de a kert szökésbiztossá alakítása is fontos, ha nagyon muszáj, még az udvar bizonyos részeit is betonozzuk le, nehogy az eb kiássa magát. Gondoskodjunk róla, hogy ne unatkozzon, legyenek játékai, sétáltassuk gyakran, hogy levezethesse a felesleges energiákat!

Borítókép: Pixabay / Lepale

Szólj hozzá!