Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380

Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /data/7/3/73cef914-d365-44ea-86d7-28cc5ba2fb22/tapmancs.com/web/wp-includes/wp-db.php on line 3380
Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban – Tapmancs
Tapmancs

Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban

Már láthatják a látogatók a Nyíregyházi Állatpark nemrégiben született sárgaszakállas makiját (Lemur fulvus mayottensis).

Az országban csak itt élő tenyészcsapat igen szapora, a háromhetes aprósággal együtt már kilenc maki él a sóstógyógyfürdői állatparkban – közölte Révészné Petró Zsuzsanna, az intézmény osztályvezetője, szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A kölyök 130 nap vemhesség után született, jelenleg még anyja hasán csimpaszkodva tölti mindennapjait.

Egyelőre anyatejjel táplálkozik, de két-három hét múlva már kóstolgatni fogja a zöldségeket, az édes gyümölcsöket és a leveleket. A tenyészcsapat tagjait a park makierdejében testközelből tekinthetik meg a vendégek, az állatok hatalmas szárazföldi hüllőkkel és sarkantyús teknősökkel élnek közös kifutóban.

Nyíregyháza, 2017. július 20.
Háromhetes sárgaszakállas maki (Lemur fulvus mayottensis) kapaszkodik anyja hasába a Nyíregyházi Állatparkban 2017. július 20-án. Az országban csak itt található tenyészcsoport így már kilenc egyedből áll.
MTI Fotó: Balázs Attila

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak és ott külön alfajt képviselnek.

Latin nevükben a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre Majotte-szigetén található. Gyűjtőnevük, a lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi makifélét: a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.

Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban

A 3 hetes kölyök 130 napi vemhesség után szü…

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2017. július 20.

A szinte folyamatosan mozgásban lévő főemlősök, idejük nagy részét a lombok között töltik, de alkalmanként lemerészkednek a földre élelem után kutatni.

Kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak az utódok, hanem egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek; ezekkel távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

MTI Fotók: Balázs Attila, Forrás: MTI

Szólj hozzá!